tisdag 29 januari 2008

2008

Såg just ett reportage om fildelning på Rapport. Reportaget handlade om ett testfall i Spanien där de försökte få till en fällande dom. Vad skådar då mitt öga? Jo domaren hade peruk.
Nu snackar jag inte om någon tupé utan en riktig 1600/1700-tals peruk. Tydligen har jag legat under en sten. När jag började googla ämnet fann jag denna artikel:

Perukerna avskaffas i engelska civilrättsmål
Efter drygt trehundra års användning planerar engelska domare att slänga perukerna.
De traditionella tagelperukerna sjunger kanske på sista versen i engelska domstolar.
En utredning föreslår att perukerna avskaffas i de civilrättsliga domstolarna. Bakom förslaget ligger bland annat protester från ”solicitors” som uppträder i domstolarna. Till skillnad från de speciella rättegångsadvokaterna, ”barristers” har de ingen rätt att bära peruk.

De protesterande advokaterna hävdar att detta förminskar dem i klienternas ögon.
Perukerna har också setts som en symbol för ett föråldrat rättssystem, vars förtroende är naggat i kanten hos allmänheten. I en undersökning sa sig bara drygt hälften vara övertygade om att de skulle få en rättvis rättegång om de gick till domstolen med ett problem.
I brottmålsdomstolarna kommer perukerna att bli kvar ytterligare ett tag. De fyller, enligt försvararna, en funktion för att anonymisera domarna i brottmål och därmed skydda dem från sammanstötningar med kriminella utanför domstolen. Perukerna infördes i engelska domstolar i slutet av 1600-talet, när de var högsta mode i samhället.

Det är för guds skull 2008. Tydligen handlade detta från början om att stärka auktoriteten hos domare och ingår i någon så kallad ämbetsdräkt. Den värsta perukhysterin dog ut någon gång på slutet av 1700- talet. Men som sagt, man kan inte anklaga engelsmännen för att skita i traditioner.

Hursomhelst. När man börjar läsa på om peruker är det lite intressant. Detta är en benämning av vad ordet peruk betyder Peruk, anordning som är avsedd att bäras på huvudet för att efterlikna bärarens hårväxt. Om jag återknyter till början av detta inlägg kan jag inte någonstans se någon tänkbar likhet mellan en traditionell 1700 tals frisyr och den peruk den spanske domaren hade, den såg mer ut som en skadskjuten hare. Stackars människor på 1700-talet, de måste ha fått stiga upp före fan för att fixa håret.

Inga kommentarer: