söndag 29 mars 2009

Utan ström startar samtalen

Igår klockan 20.30 stod jag i burspråket och spanade ut över staden. Jag såg en skillnad, det gjorde jag. Det fanns människors som släckte, men inte nog många och plötsligt hade detta blivit en hjärtefråga för mig. Jag stod och skrek och bannade. Varför gör det svenska folket alltid oss besvikna? Jag blev arg och pekade på olika fönster tills jag inte orkade mer. Säkert blinkade det frenetiskt i någon lägenhet långt borta, av någon knäpp jävel som istället klickade frenetiskt på lysknappen.

Idag hörde jag på nyheterna att ca en halv miljon svenskar hade släckt ljuset. En halv miljon. Över fem miljoner människor röstar på melodifestivalen, det finns ärligt talat inget hopp för mänskligheten. Lika bra att bygga sig en jordkula och bo där i sin ensamhet. Jag hade i alla fall väldigt trevligt med mitt goda samvete. Vi stängde av huvudströmbrytaren och det kan ibland vara det som krävs för att människor ska börja föra vettiga konversationer.

6 kommentarer:

Headon sa...

fast jag blinkade ju inte.
det var ju bara ett skämt.
jag låg och myste med katten i mörkret.

Fröken Ö sa...

Men jag menade ju inte dig. Jag vet att du är på den goda sidan. Men ditt skämt är nog inte ett skämt hos vissa nomins där ute.

S sa...

Äh, det där var ju bara trams. Även om 7 miljoner svenskar hade släckt lamporna hade det inte gjort någon skillnad iaf. (vilket det inte gjorde, enligt elbolagen) Det som däremot GÖR skillnad är att vi som konsumenter i vardagen blir mer medvetna och ställer krav på tillverkare och industrin, byter ut alla lampor till lågenergi, släcker ner när vi går hemifrån, köper miljöbilar, åker kollektivt, inte flyger så mycket. Vet du t.ex. om att miljöpåverkan är större om man köper svenskodlade tomater under vinterhalvåret än om man köper skeppade tomater från Spanien? För att ta ett exempel. Och du köpte väl utsläppsrätter nu när ni ska utomlands?! ;)

Fröken Ö sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fröken Ö sa...

Vad är det för jävla svammel, som vanligt stannar folk vid jämförelsen. Earth Hour är en symbolisk handling. När det kommer till miljön så påverkar alla dina handlingar den, även om det bara handlar om att du skiter med toalettlampan släckt. Det handlar om förbrukning, något vi alla borde tänka mer på i våra vardagliga liv. Att människor sedan globalt gör något tillsammans för en god sak kan väl aldrig vara dåligt.

Ps jag kommer och slå dig när vi träffas senare i veckan.

S sa...

Jag håller inte med. Att under en timme stilla sitt samvete (vilket du vet att det är) hjälper ingenting. Visst, det är en symbolhandling, det vet jag också. Men om symbolhandlingen är helt verkningslös är den också meningslös. Och som jag också skrev (OM DU LÄSER MS EMO); det är det man själv gör i vardagen som spelar roll. Nä, det är bara att börja odla sin egen potatis. ;)